turf grass 1

Η απόρριψη του κομμένου γρασιδιού που προκύπτει από τη συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για την αρμόδια υπηρεσία. Η Λύση είναι η κομποστοποίηση των πράσινων υπολλειμμάτων.
Ο ιδανικός τρόπος διαχείρισης όλων των οργανικών απορριμμάτων άρα και του κομμένου γρασιδιού είναι η κομποστοποίηση. Το παραγόμενο κομπόστ αποτελεί εδαφοβελτιωτικό για όλους τους χώρους πρασίνου.
Η ενσωμάτωση του κομπόστ εκτός από ανόργανα στοιχεία που προσθέτει στο έδαφος, το σημαντικότερο είναι ότι αυξάνει την οργανική ουσία (τα ελληνικά εδάφη είναι πολύ φτωχά σε οργανική ουσία) και τους ωφέλιμους μικροβιακούς πληθυσμούς. Οι μικροβιακοί αυτοί πληθυσμοί είναι που διασπούν πολύπλοκες ενώσεις σε απλές έτσι ώστε να μπορούν να απορροφηθούν από το ριζικό σύστημα των φυτών. Με απλά λόγια μειώνεται η ανάγκη λίπανσης και προωθείται η εξυγίανση της γης από τα χημικά λιπάσματα. Τέλος σημαντική είναι η συνεισφορά του κομπόστ στην συγκράτηση νερού λόγω της μεγάλης υδατοικανότητας του.

turf grass

Συνοψίζοντας λοιπόν τα οφέλη του κομπόστ που θα παράγεται από το κομμένο γρασίδι του γηπέδου είναι:

  • Μείωση των υδατικών αναγκών του κήπου.
  • Μείωση των χημικών λιπασμάτων.
  • Μείωση του κόστους αποκομιδής απορριμμάτων.
  • Εξυγίανση των εδαφών και αύξηση της μικροβιακής χλωρίδας.
  • Added Value
  • Διαφημιστικό όπλο και πλεονέκτημα έναντι ανταγωνιστών.

turf grass cuttings

Η τεχνολογία InVessel κομποστοποίησης  μπορεί να παράγει ανώριμο κομπόστ σε μόλις 14 ημέρες από την ημέρα φόρτωσης. Το ανώριμο κομπόστ χρειάζεται άλλες δυο εβδομάδες ωρίμανση σε εξωτερικό χώρο χωρίς καμία άλλη διεργασία.

Όπως προαναφέρθηκε μπορεί να κομποστοποιήσει όλα τα οργανικά απορρίμματα που παράγονται από κουζίνα, εστιατόρια και κυρίως από τους κήπους καθώς επίσης και περιττώματα οικόσιτων ζώων.

Διαδικασία με πολύ χαμηλό κόστος λειτουργίας αφού απαιτεί μόλις 30 Kwh ανά εβδομάδα.  Εύκολη διαδικασία με σύστημα παρακολούθησης από καταγραφικό θερμοκρασιών σε 4 κανάλια. Δυνατότητα ανάκτησης γραφημάτων μέσω υπολογιστή και δυνατότητα ρύθμισης των παραμέτρων κομποστοποίησης. Δυνατότητα ασύρματης παρακολούθησης των θερμοδιαγραμματων.

A700 Cutout

Η τεχνολογία έχει δοκιμαστεί και χρησιμοποιείται σε αντίστοιχες εφαρμογές ανά τον κόσμο. Παρακάτω παρουσιάζονται φωτογραφίες από το παραγόμενο κομπόστ :

  • Συγκομποστοποίηση γρασιδιού με πράσινα κλαδέματα στην Νέα Υόρκη

grass1

  • Συγκομποστοποίηση γρασιδιού με ροκανίδι και απόβλητα καφέ στην Πορτογαλία

grass2

  • Συγκομποστοποίηση γρασιδιού με φλοιό πεύκου και φύλλα στην Σκωτία

grass3

  • Συγκομποστοποίηση πράσινων αποβλήτων με κοπριά αλόγων στο Ηνωμένο Βασίλειο

grass4

Η μονάδα της κομποστοποίησης είναι συνεχούς ροής και φόρτωσης γεγονός που συνεπάγεται ότι απαιτείται μια συνεχή τροφοδοσία από τον υπεύθυνο χειριστή.

Υπάρχουν εναλλακτικές και αυτοματισμοί φόρτωσης είτε με κάδους και αναβατόριο είτε πλήρως αυτοματοποιημένες μονάδες που περιλαμβάνουν χοάνη τροφοδοσίας με αναδευτήρα και ταινία μεταφοράς στον κομποστοποιητή.

Παρακάτω παρουσιάζονται εναλλακτικές δυνατότητες εγκατάστασης με αυτοματοποιημένα η μη συστήματα κομποστοποίησης ROCKET:

  • Απλό σύστημα κομποστοποίησης Α900 με πλατφόρμα φόρτωσης.

layout1

  • Αυτόματο σύστημα τροφοδοσίας υλικών με χοάνη ανάμειξης και προώθησης σε ταινία μεταφοράς στην είσοδο του κομποστοποιητή.

layout2

Ο στόχος ZeroWASTE στην συντήρηση των γηπέδων είναι πλέον εφικτός.