London-gatwick-airport-terminal

Ο αερολιμένας του Gatwick διαχειρίζεται επιτυχώς τα απόβλητα με «πράσινο» και αποτελεσματικό τρόπο από το 2017. Ήταν το πρώτο αεροδρόμιο στον κόσμο που μετέτρεψε τα απόβλητα αεροδρομίων, όπως τα τρόφιμα και τις συσκευασίες, σε ενέργεια με on site επεξεργασία .

Το εργοστάσιο αποβλήτων των 3,8 εκατομμυρίων στερλινών όχι μόνο απορρίπτει τα απόβλητα κατηγορίας 1 επιτόπου, αλλά τα μετατρέπει μαζί άλλα οργανικά απόβλητα σε ενέργεια για να θερμάνει τη μονάδα διαχείρισης αποβλήτων του Gatwick και να τροφοδοτήσει το σύστημα ανάκτησης νερού του χώρου. Το εργοστάσιο έχει σκοπό να εξοικονομήσει £ 1.000 σε κόστος ενέργειας και διαχείρισης αποβλήτων για κάθε μέρα που λειτουργεί.

Για τη διαδικασία ξήρανσης αποβλήτων χρησιμοποιήθηκαν μηχανές GAIA.

Η κατηγορία 1 αποτελεί την πλειοψηφία των αποβλήτων από πτήσεις εκτός ΕΕ και ορίζεται ως απόβλητα τροφίμων ή οτιδήποτε αναμειγνύεται με αυτά, όπως συσκευασίες, ποτήρια και δίσκοι γεύματος από διεθνή μέσα μεταφοράς. Μέσα από το εργοστάσιο, τα απόβλητα μετατρέπονται σε ξηρό κονιοποιημένο οργανικό υλικό, που χρησιμοποιείται ως καύσιμο για τη θέρμανση του χώρου και την ξήρανση των αποβλήτων για την επόμενη μέρα.

Το Gatwick διαχειρίζεται ετησίως 2.200 τόνους αποβλήτων της κατηγορίας 1, δηλαδή περίπου το 20% του συνόλου των παραγόμενων στο αεροδρόμιο (10.500 τόνοι). Η νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας επεξεργαζόταν περίπου 10 τόνους την ημέρα, ενώ όλα τα απόβλητα της κατηγορίας 1 έχουν προηγουμένως επεξεργαζόντουσαν εκτός του χώρου.

Με στόχο την αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης του αεροδρομίου από 49% σε περίπου 85% έως το 2020 – υψηλότερο από οποιοδήποτε αεροδρόμιο του Ηνωμένου Βασιλείου – το εργοστάσιο περιλάμβανε ένα κέντρο διαλογής αποβλήτων για να μεγιστοποιήσει την ανακύκλωση στο εργοτάξιο. Η συγκέντρωση όλων των δραστηριοτήτων σε μια θέση επέτρεψε στην ομάδα να μεταφέρει τα απόβλητα τέσσερις φορές πιο αποτελεσματικά από πριν, μειώνοντας την τοπική κίνηση και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Το εργοστάσιο σχεδιάστηκε επίσης με γνώμονα το μέλλον και είχε την ικανότητα να παράγει πρόσθετη ενέργεια που θα μπορούσε κάποτε να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδότηση άλλων περιοχών του αεροδρομίου.