compost container

Ο Δήμος Νεας Σμύρνης ξεκίνησε την εφαρμογή ενός πολύ πρότυπου προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης πράσινων αποβλήτων σε συνεργασία  με την εταιρεία ECOVRS. Ο Δήμος Νέας Σμύρνης προχώρησε στην προμήθεια και δωρεάν διάθεση 100 οικιακών κομποστοποιητών κήπου Garden King ελληνικής κατασκευής και χωρητικότητας 330 λίτρων έκαστος με στόχο την μείωση των απορριμμάτων που παράγονται κατά κύριο λόγο από την συντήρηση των ιδιωτικών κήπων και  απώτερο σκοπό  την παραγωγή κομπόστ  για τους  δημότες του.

Τι είναι το κομπόστ;

Το κομπόστ είναι το τελικό προϊόν της φυσικής compost-hands-12 διαδικασίας αποσύνθεσης οργανικών υλών.
Προέρχεται από τα φυτικά υπολείμματα του κήπου και της κουζίνας μας τα οποία η ίδια η φύση μετατρέπει σε ένα πλούσιο φυτόχωμα που χρησιμεύει για λίπασμα και βελτιωτικό του εδάφους. Ιδανικό για να αναμιχθεί με το χώμα του κήπου σας για να δημιουργήσει ένα θρεπτικό μίγμα για κάθε είδους φυτό αφού προέρχεται κυρίως απο πράσινα απόβλητα.

Τι είναι τα πράσινα απόβλητα;

Πράσινα απόβλητα θεωρούνται τα υπολείμματα Green-Waste που προκύπτουν από την συντήρηση πρασίνου των ιδιωτικών κήπων, τα οποία συνήθως καταλήγουν στον κάδο απορριμμάτων του δήμου, εκτός από τα ογκώδη κλαδέματα. Η εκτροπή αυτού του ρεύματος αποβλήτων έχει μεγάλο όφελος για τον δήμο αλλά και τους δημότες.

Ο Δήμος Νέας Σμύρνης με γνώμονα την μέγιστη δυνατή επιτυχία του προγράμματος όρισε τις παρακάτω προϋποθέσεις για την συμμετοχή:

  • Κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να διαθέτει κήπο τουλάχιστον 80 τ.μ. ώστε να έχει αρκετό υλικό για την σωστή λειτουργία του κάδου κομποστοποίησης.
  • Κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει πριν την παραλαβή του κάδου, να παρακολουθήσει παρουσίαση για την σωστή λειτουργία του κάδου. Η παρουσίαση και η εκπαίδευση γίνεται από την εταιρεία ECOVRS.
  • Οι Ελληνικοί κάδοι κομποστοποίησης διαθέτουν μοναδική αρίθμηση στο σώμα τους για εύκολη ιχνηλασία και παρακολούθηση. Ο αριθμός κάθε κάδου αντιστοιχεί σε μια διεύθυνση του δημότη που παρέλαβε τον κάδο και μπορεί να βρίσκεται μόνο σε αυτή την διεύθυνση. Η εταιρεία επισκέπτεται και παρακολουθεί την χρήση των κάδων κομποστοποίησης, ενημερώνει και εκπαιδεύει κατά την επίσκεψη, ενώ κατά κύριο λόγο επιλύει τυχόν προβλήματα των δημοτών που σχετίζονται με την διαδικασία της κομποστοποίησης.
  • Για την επιτυχία του προγράμματος θα πραγματοποιούνται επισκέψεις στους δημότες τόσο από την Εταιρεία όσο και από τον Δήμο.
  • Διαθέσιμη υποστήριξη των δημοτών μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον προμηθευτή.
  • Σε περιπτώσεις μη χρήσης ή αδυναμίας χρήσης οι κάδοι θα μεταφέρονται σε άλλον ενδιαφερόμενο δημότη.

nea smurni (1)Σε αυτό το εγχείρημα η ECOVRS ανέλαβε  εκτός από την προμήθεια των κάδων  και την ενημέρωση των δημοτών για την σωστή μέθοδο κομποστοποίησης , καθώς επίσης και την πλήρη παρακολούθηση όλων των κομποστοποιητών για να εξασφαλίσει την επιτυχία του προγράμματος.