gefsinous

Σε μια από τις μεγαλύτερες μονάδες Catering (προετοιμασία έτοιμων γευμάτων) της χώρας εγκαταστάθηκε μια ολοκληρωμένη διάταξη διαχείρισης απορριμμάτων με στόχο την εκτροπή τους από την ταφή σε ΧΥΤΑ. Η διεύθυνση καινοτόμησε δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο Πράσινο σημείο εντός των εγκαταστάσεων της επιχείρησης.

Ο μεγάλος όγκος απορριμμάτων που παράγεται είναι ανακυκλώσιμα (κυρίως χαρτόκουτα) και οργανικά από την προετοιμασία των γευμάτων. Η προδιαλογή των υλικών γινόταν ήδη στην επιχείρηση και έτσι δεν κρίθηκε απαραίτητο το πρόγραμμα εκπαίδευσης του προσωπικού. Για αυτό η λύση που επιλέχθηκε αποτελείτο από 3 στάδια.

Το πρώτο στάδιο αφορούσε την μείωση του όγκου των ανακυκλώσιμων υλικών και την εκμετάλλευση τους ως προϊόντα προς πώληση. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε η κάθετη πρέσα PEL Β1500 με την οποία τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα ανά είδος συμπιέζονται και δεματοποιούνται σε δέματα περίπου 150-200 κιλών.

Τα παραγόμενα δέματα ανακυκλώσιμων συλλέγονται από ιδιωτική εταιρεία με αντίτιμο που καθορίζεται από την τιμή των υλικών στην Ελληνική αγορά.

Το σύστημα συμπίεσης εξασφάλισε μικρότερο απαιτούμενο χώρο για την συλλογή των ανακυκλώσιμων αλλά και καθαριότητα και τάξη.

gefsinous rocket

gefsinous2-1

Το δεύτερο στάδιο αφορούσε την μείωση του όγκου και του βάρους των οργανικών αποβλήτων. Αυτό επετεύχθη με την εγκατάσταση μονάδας αφυδάτωσης SUPER COMPACT. Η μονάδα αφυδάτωσης αποτελείται από πανίσχυρο σκουπιδοφάγο που πολτοποιεί όλα τα οργανικά απόβλητα που στην συνέχεια οδηγούνται σε μονάδα φυγοκέντρισης για να γίνει ο διαχωρισμός των στερεών υλικών από τα υγρά. Τα υγρά απομακρύνονται μέσω του αποχετευτικού συστήματος ενώ το στερεό υπόλειμμά συγκεντρώνεται σε ειδικά δοχεία. Με τον τρόπο αυτό ο όγκος και το βάρος των οργανικών αποβλήτων μειώνεται από 50% έως 70 %. Η διαδικασία φαίνεται παρακάτω.

hilton-1

Στο τρίτο και τελευταίο στάδιο της διαχείρισης το παραγόμενο υλικό οδηγείται σε αυτόματη μονάδα κομποστοποίησης κλειστού τύπου ROCKET (in vessel composter) όπου και μετά από 14 ημέρες παράγεται ανώριμο κομπόστ.

rocket gefsinousd

Η αφυδάτωση αποτελεί προαπαιτούμενη διαδικασία της κομποστοποιήσης γιατί ο μικροτεμαχισμός αυξάνει την επιφάνεια επαφής των μικροοργανισμών ενώ η μείωση της υγρασίας των αποβλήτων στο 50% είναι η ιδανική για την διαδικασία της κομποστοποίησης. Κατά την προσθήκη οργανικών αποβλήτων πάντα προστίθεται αντίστοιχη η μικρότερη ποσότητα ξύλου (θρυμματισμένα κλαδιά, wood chips ή οποιαδήποτε άλλη μορφή ξύλου) η οποία είναι απαραίτητη πηγή άνθρακα για τους μικροοργανισμούς κομποστοποίησης.
Από την στιγμή που εισέρχεται το υλικό μέσα στον θάλαμο του ROCKET την κομποστοποίηση αναλαμβάνουν οι αερόβιοι μικροοργανισμοί.
Η διαδικασία είναι αερόβια και πραγματοποιείται σε 4 στάδια με διαφορετικές θερμοκρασίες. Το καταγραφικό 4 καναλιών είναι συνδέεται με υπολογιστή και δίνει τα γραφήματα των θερμοκρασιών από όπου και λαμβάνεται η πληροφόρηση για την πορεία της διαδικασίας.
Οι θερμοκρασίες φτάνουν μέχρι και 80 βαθμούς εξασφαλίζοντας την Υγιεινοποίηση του παραγόμενου κομπόστ από πιθανά επικίνδυνα παθογόνα.

Το τελικό προϊόν παραλαμβάνεται σε ειδικούς σάκους και χρειάζεται να παραμείνει άλλες 2 εβδομάδες σε εξωτερικό χώρο για να ωριμάσει και να είναι έτοιμο προς χρήση.

hilton2-1         gefsinous3-1