rocket-liverpool

Το Υπόβαθρο

Το σωματείο των μαθητών του Πανεπιστημίου Liverpool έχει τα κεντρικά γραφεία σε απόσταση 2 λεπτών από τον καθεδρικό ναό. Πρόκειται για ένα σημείο εστίασης για κάθε σπουδαστή του Πανεπιστημίου που ανακαινίστηκε πρόσφατα. Ο χώρος περιλαμβάνει αίθουσα χορού, αίθουσα κινηματογράφου, τραπεζαρία, κουζίνα καθώς και χώρο κοινωνικών εκδηλώσεων. Το κτίριο είναι ένα αμπορικό σήμα για το Πανεπιστήμιο του Liverpool και με το πρόσχημα της βιωσιμότητας αποφασίστηκε μια νέα προσέγγιση στον τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων.

Το Πρόβλημα

Τα απορρίμματα τροφίμων του Πανεπιστημίου του Liverpool δεν διαχωρίζονταν αλλά απορρίπτονταν ως κοινά απόβλητα και μετέπειτα διαλέγονταν για αποτέφρωση. Το κόστος για την συλλογή των απορριμμάτων από κάδους χωρητικότητας 1100 λίτρων ήταν υπέρογκο και έπρεπε να μειωθεί αισθητά. Το Πανεπιστήμιο διερεύνησε διάφορες επιλογές για την αντιμετώπιση αποβλήτων τροφίμων. Καθώς το Πανεπιστήμιο ασχολείται με την καλλιέργεια λαχανόκηπων, ιδανική έμοιαζε η λύση κατά την οποία τα απόβλητα θα μετατρέπονταν σε πλούσιο φυτόχωμα το λεγόμενο κομπόστ.

rocket-liverpool-2

Η λύση

Οι κατασκευαστές και οι προμηθευτές των συστημάτων Rocket Composting, διαβουλεύτηκαν με το Πανεπιστήμιο και τέθηκε σε εφαρμογή ένα σχέδιο που ταίριαζε στις ανάγκες τους. Η ανακαίνιση του κτιρίου έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2014 και η λύση για τα απορρίμματα τροφίμων έπρεπε να προετοιμαστεί και να εφαρμοστεί για το νέο έτος. Το μεγαλύτερο ζήτημα ήταν ο χώρος έναντι του όγκου των αποβλήτων. Χρειάστηκε να αξιοποιηθεί έξυπνα κάθε εκατοστό του χώρου για το βέλτιστο αποτέλεσμα. Το πρώτο βήμα έγινε με την εκγκατάσταση του σταθμού αφυδάτωσης Dehydra για την μείωση του όγκου των απορριμμάτων έως και 70%. Στην συνέχει συνδυάστηκε με τον μηχανικό κομποστοποιητή Rocket για την παραγωγή κομπόστ.

Το κομπόστ που παράγεται από τον Rocket ήδη μοιράζεται σε πολλά σπίτια και χρησιμοποιείται στον ταρατσόκηπο καθώς και στον λαχανόκηπο του Πανεπιστημίου. Με αυτό τον τρόπο τα απόβλητα του φαγητού μετατρέπονται σε κάτι ευεργετικό για το περιβάλλον και αξιοποιούνται στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

rocket-liverpool-1